Hur du kan gå till väga för att få uppehållstillstånd i Turkiet

Buying_guide_-_residence_permit_1.jpg

Hur får jag uppehållstillstånd?

Som utlänning behöver du ett visum eller visumfrihet för att komma in i Turkiet. Om du vill stanna i Turkiet under en längre period, normalt ett år, så kan du ansöka om att få uppehållstillstånd.

Följande dokument krävs:

En kopia på ditt pass eller andra resedokument (Fotosidan och sidan med den senaste inresestämpeln)

  • 4 foton i passfotostorlek
  • Dokumentation för din ekonomi. Du behöver kunna uppvisa att du har cirka 500 $ per månad som du ansöker om uppehållstillstånd. Om pengarna finns på ett turkiskt bankkonto måste ditt namn stå som kontoinnehavare.
  • Ett officiellt dokument som är noterat som visar din adress i Turkiet. Det kan vara ett hyreskontrakt eller din lagfart (TAPU).
  • Ett biometriskt foto som du kommer bifoga i din online-ansökan

Förstagångsansökan

  • Gå in på www.goc.gov.tr och välj ”First application”
  • Fyll i de uppgifter som krävs och klicka på ”Confirm”
  • En bekräftelsesida kommer att komma upp som du tar och skriver ut. På denna sida ser du alla detaljer om hur mycket du behöver betala i skatt till skattekontoret. På sidan finns också datumet som du kommer ha ditt möte på Nüfus-kontoret.
  • Betala in skatten till skattekontoret och se till att du behåller kvittot på betalningen.

Mötesdagen

På mötesdagen tar du med dig alla nödvändiga dokument som omnämns ovan, samt utskriften på bekräftelsesidan och kvittot från skattekontoret till Nüfus-kontoret.

Förlängning av ditt uppehållstillstånd

Processen för att förlänga ditt uppehållstillstånd är i princip den samma som att ansöka för första gången. Du behöver alla dokument som nämns ovan. Den enda skillnaden är att du på www.goc.gov.tr väljer ”Extention of residence permit” istället.

När du har betalt in den begärda skatten tar du detta kvitto, de begärda dokumenten samt utskriften på bekräftelsesidan och lägger dessa i ett kuvert som du skickar till Nüfus-kontoret. Se till att du skickar det med ett Track-id.

När du förlänger ditt uppehållstillstånd behöver du oftast inte gå på ett möte på Nüfus-kontoret.